Abonner på:
Innlegg
Kommentarer

Administrasjon:
Log in
Skriv et innlegg

The LaTeX Experience

Illustrerende graf

For de som har tenkt å skrive oppgaver på masternivå er det kjekt å lære seg LaTeX etterhvert (der fins mange gode grunner, spesielt estetiske; dette burde være indoktrinert etter DASP107), men det kan være et helvete å komme i gang med. Siden jeg har slåss med LaTeX i flere timer nå, tenkte jeg det var på sin plass å dele opplevelsen. (Introer til LaTeX-skriving finnes nok av andre steder, denne posten er om litt mer spesifikke ting.)

[EDIT: se kommentar om MacTeX.]
Jeg installerte systemet for en stund siden på MacBooken vha. fink, såvidt jeg husker med kommandoen sudo fink install tetex (fink er treigt siden alt må kompileres, så hvis det er første gang du gjør slikt, pass på at du har nok tid; på Ubuntu går installasjonen kjemperaskt; på Windows finnes alternativer, inkludert brukervennlige LyX). Jeg ville gjerne ha TeX-pakken pdfsync, som gjør at når du oppdaterer pdf-fila di så kan pdf-leseren (jeg bruker Skim) automatisk oppdage dette og reloade, i tillegg til å sende deg tilbake til korrekt sted inni TeX-fila i Emacs (eller hva enn du bruker) når du Ctrl-klikker på et visst ord i PDF-en. For å installere TeX-pakker må du vite hvor din lokale texmf-katalog er. Linux-brukere er heldige nok til å ha dette i ~/.texmf (tror jeg), men for min del måtte jeg legge til denne linja i .bash_profile:

export TEXINPUTS=".:/Users/kiwibird/Library/texmf//:"

[EDIT: I MacTeX kan du legge .sty-filer i mappa “~/Library/texmf/tex/latex” uten å endre noen variabler, og pdfsync.sty er allerede inkludert]

Så legger man pdfsync.sty i ~/Library/texmf, og i følge innstruksen burde det være nok å skrive \usepackage{pdfsync} i begynnelsen av fila, men dette hjelper ingenting uten at man også har med \pdfoutput=1; noe som tok en del debugging å finne ut av, siden HOWTO-ene unnlot å nevne det.

Et annet problem var at pdf-en jeg fikk ikke i det hele tatt så like vakker ut som i reklamen (jeg måtte zoome inn før fila var lesbar); i tillegg gikk det ikke an å søke i tekst eller markere tekst (utenom i visse formler, som har en annen font, hmm). Ved hjelp av kommandoen pdffonts fil.pdf kan man finne ut hva slags fonter som brukes i fila, her bør det stå YES i kolonnene “emb” og “sub” for alle fontene — på mine sto det NO på Type 3-fontene, noe som vil si at fontene ikke er inkludert i fila, i stedet er hver bokstav et lite bilde… Type 3-fonter er visst bare slik, og for å unngå å bruke dem måtte jeg legge til \usepackage{pslatex} i LaTeX-headeren (begynnelsen av .tex-fila).
Presto, vakker og søkbar pdf.

Så gjelder det bare å finne ut hvordan LaTeX-forkortelser (newcommand) fungerer, det blir nemlig lett komplisert med formler a la

\begin{align*}
[(\exists v_n (\exists v_m (\&x = (v_n, v_m) \wedge \\
\&[\forall v_0 \in v_n ((v_0, v_0) \in v_m)] \wedge \\
\&[\forall v_0, v_1 \in v_n ((((v_0, v_1) \in v_m) \wedge (v_0 \neq v_1)) \rightarrow \neg ((v_1, v_0) \in v_m))] \wedge \\
\&[\forall v_0, v_1, v_2 \in v_n ((((v_0, v_1) \in v_m) \wedge ((v_1, v_2) \in v_m)) \rightarrow \\
\&(v_0, v_2) \in v_m))])))]
\end{align*}

4 kommentarer på “The LaTeX Experience”

 1. den 08 Apr 2008 at 14:40Marius

  Jeg hadde tenkt å prøve meg på LateX selv for en stund siden, og fant programmet TeXShop på http://www.uoregon.edu/~koch/texshop/ til min kjære macbook. Verdt et forsøk dersom du ikke er vi- eller emacs-junkie 🙂

  Har forøvrig søkt meg inn på kogvit selv nå til høsten da det virket som et utrolig spennende studie. Hvor strenge er kravene? Har kun en slapp påbygging og en del års jobberfaring innen IT på baken.

  Maria: En liten notis om hvorvidt BB- eller HTML-koder er akseptert hadde vært fint for oss vanlige dødelige som gjerne vil skrive oversiktlige innlegg for å vise at vi egentlig er ganske smarte selv om vi skriver latterlig lange setninger på tampen av kommentaren.

 2. den 04 Sep 2008 at 10:02Kevin

  tetex-pakken jeg nevner i denne posten oppdateres ikke lenger, da man på Mac har gått over til TeX Live, som på Mac heter MacTeX. Lastes ned fra http://www.tug.org/mactex.

  MacTeX er en ganske stor utgave som inkluderer latex-utgaven fra TeX Live, i tillegg til programmene TeXShop (som Marius nevner over), BibTeX, i-Installer for automatisk installering/-oppdatering av utvidelser, og masse annet snadder (det finnes selvsagt mindre utgaver om man vil spare diskplass). Jeg avinstallerte hele fink/macports-utgaven siden MacTeX fungerte så knirkefritt.

  pdfsync følger med MacTeX, det samme gjør de aller fleste andre utvidelsene jeg bruker (qtree, ams, masse fine fonter, men ikke avm.sty, denne fila måtte jeg fortsatt ha i ~/Library/texmf/).

  (Hvis man i tillegg laster ned MacTeXtras får man hendige program som Aquamacs, Skim (som er helt fantastisk), LyX, CocoAspell mm. i en pakke.)

  Fortsatt gjelder det at man bør ha dette i begynnelsen av .tex-fila:
  \usepackage{pdfsync}
  \pdfoutput=1
  \usepackage{pslatex}
  for å få vakre pdf-er som oppdateres automatisk av leseren.

 3. den 04 Sep 2008 at 10:11Kevin

  Og ad forkortelser i LaTeX, hvis man er lei av å skrive f.eks. \overrightarrow{\overleftarrow{foo}} hele tiden, så lager man en ny kommando slik:
  \newcommand{\LRpil}[1]{\overrightarrow{\overleftarrow{#1}}}
  som brukes slik: \LRpil{blah}.

 4. […] Neste gong du starter Emacs for å skrive på oppgåva di i LaTeX, og lurer på om «skaberakk» eigentleg var ein passande skildring av forskingsobjektet ditt, så trykk du berre C-$ (alternativt C-ø, or what have you) med markøren på ordet, og får direkte oppslag i Bokmåls- og nynorskordbøkene. […]

Svar på innlegg

Du må være logget inn for å kommentere.